Motocross är en slags racing i tuff terräng, många gånger brukar man kalla den här typen av racing för off-road. I Sverige växte sig sporten stark runt 50-talet och blev ganska snabbt en populär MC-sport. Under 80-talet utvecklades även ungdomssidan av motocross, vilket gjorde att antalet utövande tog ett rejält språng och sporten blev populär bland barn och ungdomar.

Motocross

Motorcykeln som används till motocross behöver vara anpassad för sporten och det behövs en speciell utrustning i form av hjälm, crossbyxor, stövlar och ett godkänt ryggskydd. Det rekommenderas att ha mer skydd för att undvika skador i så hög grad som möjligt. Vid tävling provkör förarna banan innan starten som sker bakom en slags grind som faller när det så kallade heatet startar. Banorna är oftast utformade i form av en startraka som snabbt övergår till en tidig sväng och föraren som kommer först väljer sedan spår.

I år anordnades den 11:e VM-deltävlingen på motocrossbanan utanför Uddevalla och publiken vallfärdade för att uppleva fart, spänning och adrenalin. Bäste svensk kom på 17:e plats.